En el Dia Internacional de les Cures i Suports, destaquem la línia de treball que està assumint el sector cap a la desinstitucionalització i una vida comunitària.
El servei de cures del CPS Francesc Palau va assistir a la jornada «Estratègies i experiències per a l’atenció a les cures en la comunitat», organitzada des de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de les Cures i el Suport. Es va posar el focus en la millora dels serveis d’atenció a domicili i l’impuls del sistema de cures per ser més equitatiu socialment i en termes de gènere.
Creiem que el camí recorregut al llarg d’aquests anys confirma plenament el lema que ens guiarà durant tot aquest curs: Sou i som COMUNITATS QUE CONVIUEN.
L’objectiu d’aquesta jornada va ser donar a conèixer propostes que s’estan portant a terme amb aquestes línies de pensament i difondre dades que avalin aquesta necessitat de canvi per promoure l’autonomia i dignitat de les persones, permetent-les viure en entorns familiars i segurs, mentre es fomenta la inclusió social i es reconeix la singularitat de les necessitats i desitjos de cada persona.
Aquest enfocament busca millorar la qualitat de vida de les persones, mantenint-les vinculades a les seves relacions i a la seva comunitat. Els serveis d’Ajuda a Domicili i les treballadores familiars tenen un paper clau en aquesta transició cap a la desinstitucionalització, ja que permeten que les persones rebin atenció i suport als seus propis domicilis, mantenint la seva independència i qualitat de vida.
Per aconseguir una atenció personalitzada i humana és imprescindible la professionalització d’aquestes treballadores, una formació específica i unes millores substancials en les seves condicions laborals.
Com a entitat sabem i defensem que les cures són essencials per al desenvolupament de la vida, i des del nostre servei de cures oferim una formació professionalitzadora per garantir una atenció de qualitat i vetllem per defensar els drets laborals de les persones que es dediquen al sector.
Durant l’últim any, des de l’entitat, s’han dut a terme quatre edicions del curs bàsic de cura de persones dependents amb la col·laboració de la cooperativa Clara, ser gran. Aquesta formació contínua amb les sessions del Cafè de les cures i els cursos de Cuina per a persones cuidadores. Per una altra banda, oferim curs bàsic de cura per a famílies amb persones dependents.
La tasca dels professionals de les cures és essencial, ja que no es limita a les atencions bàsiques, sinó que també implica establir relacions significatives amb les persones dependents i les seves famílies, contribuint així a la seva salut mental i emocional. Elles són les qui millor poden adaptar el suport a les necessitats particulars de cada persona.
En definitiva, hem de treballar per un enfocament de les cures més humà, sostenible i respectuós per a totes les parts implicades en el procés de l’atenció.